SUOMEN JÄÄPALLOLIITTO RY
JÄÄPALLOSEURAT
TIEDOTUSVÄLINEET

Kulosaaren Vestan avoin kirje

PERUSTELUJA SARJASTA LUOPUMISELLE
- VESTA KOHTASI REALITEETIT

Tiettävästi verkkosivujen kautta on jo yleisesti tiedossa, että perinteikäs kulmalippuhelsinkiläinen jääpalloseura IF VESTA RY on joutunut luopumaan tulevan kauden Bandyliigasta. Luopumisia tapahtuu kaikissa lajeissa ja syyt ovat aina taloudellisia. Vestan tilit ovat kuitenkin plussalla ja seura on velaton. Mistä siis moinen päätös?

Vestan on luovuttava Bandyliigapaikasta pelaajapulan vuoksi. Yksinkertaisesti liian moni runkopelaaja on ripustanut hokkarit naulaan, liian monilta on kadonnut motivaatio ja liian moni pelihaluisten ydinjoukosta on siirtynyt naapuriseuroihin ja Ruotsiin. Mikä on syynä tapahtuneeseen?

Ensimmäisenä seurajohto on katsonut peiliin ja todennut, ettei Vestan toiminta miltään oleelliselta osin ole poikennut muidenkaan seurojen toiminnasta tai resursseista. Yhtäältä jos moni on halunnut jättää liigan Vestassa, on toisaalta moni halunnut jatkaa pelaamista. Vesta ei suostu syyttelemään tapahtuneesta itseään eikä asiattomasti liittoa tai muita seuroja. Mistä siis voisi olla kysymys?

Pelaajapula viittaa aina ensisijassa kasvatustyön ongelmiin. On vaikea kuvitella tätä Vestan ongelmaksi. Edelliskauden liigajoukkueen suuri enemmistö oli seuran omia kasvatteja ja Vestan toiminnassa on juniorityö aina ollut ensisijalla. Ongelman ydin onkin siinä, että juniorivuosien ja bandyliigan välillä ei ole mitään. Vain parhaat ja huippuyksilöt nousevat junnupaidasta suoraan liigaan. Lopuille jää vaihtoehdoksi tahkota ikämiessarjoissa ja näissä peleissä on vaikeaa kehittyä liigan runkomieheksi.

Divaritasosta luovuttiin suomalaisessa jääpallossa lähes kymmenen vuotta sitten ja monien mielestä koko alasarjan ajatus on ollut syytä haudata lopullisesti. Tässä on Vestan mielestä keskeinen syy pelaajapulaan, joka on usein ollut akuutti Helsingin seudulla. Toki voidaan puhua pelaajien ”ostamisesta” tai ns. satsauksista. Ostokohteet taitavat kuitenkin olla vähissä ja Suomessa vain parilla seuralla – jos niilläkään on siihen varaa.

Tekojäät ovat keskeisessä asemassa liigatasolla. Mikkelissä on ollut jatkuvia pelaajaongelmia kentän puuttumisen vuoksi. Tulevalla kaudelle Helsingin tärkein jääpalloareena Oulunkylä on käytännössä suljettu koko pelikauden. Tärkeimmät pelit tultaneen Helsingissä pelaamaan, mutta harjoitusolot tulevat olemaan täysin riittämättömät. Tilanne nakertaa pelaajien motivaatiota.

Jääpallopiireissä on korostettu tekojäiden keskeistä roolia tulevaisuuden kannalta. Hyvä asia on kuitenkin jäänyt pelkäksi puheeksi. Seinäjoella ja Turussa ei ole tapahtunut mitään edistystä jääpallon suhteen, vaikka kyseessä on viidennes koko maan tekojäistä. Junioritoiminta ei käynnisty itsestään ja aikuisikäisille ei ole tarjolla sarjoja. Liigatasolla jo näytöspelien järjestäminen Turussa tai Seinäjoella tuntuu liian vaikealta.

Helsinkiläisten seurojen johtajat ovat monesti todenneet pääkaupungissa olevan liikaa joukkueita (3) pääsarjassa. On haluttu voimien keskittämistä ja kenties parempaa menestystä. Vestan junoritoimintaa on rohkaistu ja arvostettu, mutta samalla on jopa avoimesti toivottu sitä sivuun pääsarjoista. Vestan luopuminen sarjapaikasta on toteuttanut nämä toiveet ja pelaajapula on jälleen helpottanut hetkeksi. Samalla on kuitenkin viety lajin kehitystä taaksepäin Helsingissä. Divarin puuttuessa monet pelaajat ja kehityskelpoiset nuoret jäävät ilman pelejä ja lopulta ajautuvat ulos jääpallon parista. On vaikea ymmärtää, että pienellä lajilla on tähän varaa.

Vesta korostaa muun jääpalloväen kanssa mielellään lajin perinteitä ja hienoa menneisyyttä. Olemme monesti todenneet, että ”tuotteessa” ei ole vikaa ja itse peli on on mitä parhain talvilaji. Sen kehittämiseen tarvittaisiin myös realistista katsetta tulevaisuuteen. Nykyisellä menolla pelaajat ja pian myös seurat vähenevät. Kohta kukaan ei enää muista lähivuosina lopettaneiden seurojen pitkää listaa: Safa, Seippi, V-67, Hari, Rops, Kely jne.

MUUTOKSET OVAT NYT AJANKOHTAISIA

Samalla kun Vesta toteaa toimintansa jatkuvan entistäkin aktiivisemmin juniorityön saralla, se vetoaa seuroihin ja liittoon sellaisten sarjajärjestelmien kehittämiseksi, joilla luotaisiin:

  • Nykyistä terveempi kilpailu
  • Nykyistä tasokkaampi ja kiinnostavampi Bandyliiga, jolloin olisi edellytyksiä kasvattaa jääpallon katsojalukuja ja synnyttää enemmän kansainvälisen tason pelaajia.
  • Toimiva divaritaso, jolloin uusien tai toimintaan takaisin palaavien seurojen kynnys olisi matalampi ja jolloin aikuispelaajien laskevat määrät voisivat kääntyä takaisin nousuun.
  • Helpommat taloudelliset puitteet pienten paikkakuntien ja seurojen sarjoihin osallistumiselle.

Lokakuussa pidetyssä Jääpalloliiton syyskokouksessa ja seurajohtajapäivillä käsiteltiin pääsarja-asioita. Divaritason uudelleen rakentamista oltiin valmiita jälleen pohtimaan ja uudistusta tuetaan 2-3 seuran toimesta. Asiasta ei kuitenkaan tule mitään ellei koko jääpalloperhe näe sitä tärkeäksi.

Marraskuussa (16.11.2002) Vesta juhlii 75-vuotista jääpallotaivaltaan ja pysyttelee aktiivisesti mukana bandyperheessä. Perinteitä tulee vaalia, mutta tulevaisuus on kohdattava realistisesti ja avoimesti.

Helsingissä 14.10.2002

Kulosaaren VESTA, VESTA RY Johtokunta

> uutisiin

 etusivu | uutiset | joukkueet | hallitus | ohjelma | info | keskustelu | linkit
© by DB | ylläpito : bubbeli@st.jyu.fi